vrijdag 1 november 2013

Daafs Selectie 2013 (1)

Daafs blog schenkt u in zes afleveringen een volstrekt subjectief en onvolledig overzicht van het uitstekende muziekjaar 2013. Episode 1: januari en februari.

Yo La Tengo - I'll Be Around
uit het album 'Fade'


Yo La Tengo gaat al bijna dertig jaar mee, ongeveer net zo lang als het huwelijk van bandleden Ira Kaplan en Georgia Hubley. Hoewel ze in hun liefdesleven opvallend monogaam blijken, zijn ze opmerkelijk promiscue wat betreft de muzikale genres die ze bedrijven, gaande van folk tot shoegaze. Het drietal, het voornoemde echtpaar aangevuld met James McNew, zijn ware chouchous van de critici, maar doen het op commercieel vlak een pak minder. Reden te meer om trouw te blijven aan zichzelf. De huis-tuin-keuken videoclip bij ‘I’ll Be Around’ toont dat ze, naast totaal onhip, ook nog grappig zijn. Let vooral op de enigszins onverwachte plotwending op het einde.

Grouper - Vital
uit het album 'The Man Who Died in His Boat'


Liz Harris, een soloartieste uit Oregon, laat zich gewillig Grouper noemen, Engels voor tandbaars. Je zal meerdere pogingen moeten ondernemen om deze vis te vangen: The Man Who Died in His Boat is een plaat voor de meerwaardezoeker die tijd heeft voor meerdere luisterbeurten. Harris klinkt tegelijkertijd warm en koud, afstandelijk en nabij. Faut le faire.

My Bloody Valentine – In Another Way 
uit het album 'mbv'Menigmaal heb ik mijn oren uitgedaagd met muziek van My Bloody Valentine, en telkens moest ik vaststellen dat het proefde als honing op de tong. Hier kan u lezen waarom. Met mbv is de mythische opvolger van Loveless na ruim twintig jaar dan toch werkelijkheid geworden. Het is alsof je ouders je na al die jaren van ongeloof komen vertellen dat Sinterklaas dan toch bestaat.  De eerste drie nummers liggen in de lijn van Loveless, maar op de daaropvolgende tracks zoekt Kevin Shields nieuwe horizonten op. ‘New You’ is zowaar een popsong die radiofähig kan genoemd worden, maar mijn persoonlijke favoriet is ‘In Another Way’. Opnieuw liggen decibels in de weegschaal met melodieuze schoonheid, maar ritme krijgt een even grote rol toebedeeld in het geheel. Deze band is na twee decennia stilte terug luid en relevant.


Autre Ne Veut - World War 
uit het album 'Anxiety'


Autre Ne Veut, de stagenaam van Arthur Ashin, brengt op het album Anxiety vocale gymnastiek om U tegen te zeggen. De veelheid aan falsettocapriolen zouden bijna doen vermoeden dat we met een soprano castrato te maken hebben. Als je de man ziet zingen zou je warempel denken dat hij op het eigenste moment wordt gecastreerd, afgaande op de pijnlijke grimas die zich op zijn gelaat aftekent. Toch getuigt zijn zangstijl van durf, van ballen zeg maar. Luister hoe hij in ‘World War’, de afsluiter van Anxiety, met een smartelijke intensiteit de frase ‘Not gonna be no way/no way/ now way/You’re gonna be my baby’ minutenlang herhaalt en smelt een beetje.

Veronica Falls - Teenage
uit het album 'Waiting For Something To Happen'


De Engelse groep Veronica Falls grossiert in makkelijk wegkauwende zoete retropop met harmonieuze samenzang. Deze live performance van single ‘Teenage’ bewijst dat ze zelfs op een kerkhof voor een vrolijke noot kunnen zorgen. De drummer en bassiste staan werkloos op de achtergrond toe te kijken.

Geen opmerkingen: