zaterdag 8 januari 2022

Daafs Selectie 2021

Als opwarmer eerst tien songs, gevolgd door twintig albumaanbevelingen. De Spotifyplaylist vind je hier.

De songs


Sharon Van Etten & Angel Olsen - Like I Used To. Van Etten heeft al een mooie Countrysnik, maar het moment dat Olsen inzet maakt mijn hart al helemaal een sprongetje. Mooie blend die naar meer smaakt!


Courtney Barnett - I'll Be Your Mirror. De flegmatieke Australische doet de Velvets eer aan met een lijzige versie van I'll Be Your Mirror, verschenen op een indie-all star Banaan-coveralbum.


Julien Baker - Relative Fiction. Highlight van Little Oblivions, Bakers derde album. Een meer aangeklede sound dan eerder werk, maar met even introspectieve lyrics.


Perfume Genius - Describe (A.G. Cook Remix). Mike Hadreas liet zijn fenomenale album 'Set My Heart on Fire Immediately' in een elektronisch sausje dippen. A. G. Cook tekent voor een prima versneden remix van Describe, opbouwend richting euforische climax.


Big Thief - Little Things. Adrianne Lenker en de haren serveren ons een flinke portie oxytocine, in een song die zorgeloos voortjakkert zonder naar een refrein op zoek te gaan.


Water From Your Eyes - "Quotations". Dat herhaling niet gelijk staat aan verveling, weten we al sinds de werken van Reich, Riley, Glass en co in de jaren zestig van vorige eeuw. Dit duo uit Brooklyn weet er ook raad mee.


Mitski - The Only Heartbreaker. Dit nummer loopt vooruit op een albumrelease in 2022 (iets voor de lijst van volgend jaar, waarschijnlijk). Mitski's handelswaar is nog steeds melodieus verpakte pathos.
Julia Shapiro - Pure Bliss.
Ken je het: de moed is je in de schoenen gezonken, en je staat dan moedeloos naar die schoenen te staren? Een onderdompeling in shoegaze doet de moed soms terug bovendrijven.


Big Red Machine ft. Taylor Swift - Renegade. Vorig jaar nam ze twee albums op in de blokhut van Aaron Dessner, en nu mag Swift een liedje zingen met de band van Dessner en Justin Vernon. Dat er met die laatste een vocale klik is, weten we ook al een jaar.


Radiohead - Fog (Again Again version). Ruim 20 jaar oud, maar pas dit jaar uitgegeven met de heruitgave van Kid A en Amnesiac als een duopakket. Een kristalheldere versie van een mistig origineel dat als b-kant van Knives Out verscheen.


De albums

Katy Kirby - Cool Dry Place. Ze leerde zingen in een strenge evangelische gemeenschap in Texas, maar haar muziek is nu voor eigen rekening. Zeer geslaagd debuut!The Weather Station - Ignorance. De Canadese band smijt zich op het thema klimaatverandering. Tamara Lindeman heeft een geweldige stem, en dan heb ik het niet enkel over het geluid dat haar stembanden produceren, maar over wat ze te vertellen heeft.


Yasmin Williams - Urban Driftwood. Componiste en gitaarvirtuoso Williams blikte haar tweede plaat in tijdens de 2020 lockdown. Het resultaat raakt de juiste snaar: een warm dekentje van wholesomeness, een rustpunt in onzekere tijden.


Floating Points, Pharoah Sanders & London Symphony Orchestra - Promises. Onverwachte en onwijs gave Triple Entente tussen een knoppendraaier, een jazzlegende en een symfonisch orkest.


Arooj Aftab - Vulture Prince. Aftab neemt ons mee op een contemplatieve reis naar Pakistan, haar geboorteland, en laat ons deelgenoot worden van haar verdriet om de dood van haar broer.


Wolf Alice - Blue Weekend. Met hun derde langspeler is de Londense band 'at the top of their game'. Wat mij betreft mogen ze daar nog even blijven!


Faye Webster - I know I'm funny haha. Webster is zo'n artieste met zo'n 'je ne sais quoi' aura, alsof haar muziek iets is dat gewoon vanzelf komt. Schijnbaar nonchalante Indie afgekruid met snufjes R&B, Americana en Country.


Chvrches - Screen Violence. Na hun fantastische debuut The Bones of What You Believe kwamen er twee platen met dezelfde formule, maar iets minder catchy songs. Album vier knoopt wat dat betreft weer aan bij de eerste worp.


Turnstile - Glow On. Een album waar ik ook als dertienjarige veel plezier aan had beleefd: een shot springerige, maar afdoende melodieuze Hardcore.


Laura Mvula - Pink Noise. Mvula's werk evolueerde van orkestrale soul naar een zeer nostalgische, synth-gedreven sound. Een gesmaakte 80s-trip!


Deafheaven - Infinite Granite. Bij dit vijftal moet je je normaliter voorbereiden op een snelle overgang van kalm water naar storm en omgekeerd, maar dit album bevindt zich grotendeels in rustig vaarwater. We horen George Clarke zelfs zingen!


Snail Mail - Valentine. Hartzeer is nog steeds de brandstof van Lindsey Jordan. Met deze tweede collectie solide songs eist ze prominent haar plaats op aan het Indiefirmanent.


Indigo De Souza - Any Shape You Take. Een rekbaar stemtimbre, steengoede songs en rechtoe rechtaan lyrics: een heel fijne 2021 ontdekking!


Dry Cleaning - New Long Leg. De karakteristieke postpunk sound - gitaar, drum en bas ontbonden in factoren - is hier sterk aanwezig. Uniek zijn de droogkomische spoken words van frontvrouw Florence Shaw.


Sufjan Stevens & Angelo De Augustine - A Beginner's Mind. Chaletalbums zijn in dezer dagen. Stevens & De Augustine maakten er eentje waarbij elke song geïnspireerd is door een film die ze samen bekeken in de blokhut. Hun stemmen smelten heerlijk samen.


Japanese Breakfast - Jubilee. De Koreaans-Amerikaanse Michelle Zauner levert haar beste werk tot nog toe af: tien prima geproducete en aanstekelijke songs die zich voor langere tijd in het hoofd weten te nestelen.


Brandi Carlile - In These Silent Days. Een album voor eindeloze highways die het Amerikaanse continent doorkruisen.


The War On Drugs - I Don't Live Here Anymore. Ultieme dadrocker Adam Granduciel is nu zelf een dad geworden. De onderbroken nachten hebben zijn liedsmedertalent gelukkig niet aangetast.


Sylvie Kreusch - Montbray. Zinderend solodebuut geïnspireerd door haar breuk met Maarten Devoldere. Kreusch is klaar om de wereld te veroveren.


Meskerem Mees - Julius. Mees barst van het talent. Haar debuut past volledig binnen het akoestische folkidioom, maar je voelt zo aan dat ze nog vele muzikale horizonten zal verkennen.
Geen opmerkingen: