zondag 26 april 2020

Daafs Mixtape 3: Corona

Muziek bood naargelang de nood altijd al troost of verstrooiing, en dat is niet anders in deze nare tijd waarin SARS-CoV2 dagelijks duizenden dodelijke slachtoffers maakt, de wereld in een wurggreep houdt en onze vrijheid beteugelt. Een mixtape met tien recent uitgebrachte songs die het quarantaineleed wat kunnen verzachten.

https://open.spotify.com/playlist/1kNHU6ownTjYnq5FuCDVDz?si=bdR_iHYMTbyerTnGcRy5Og

Christine and the Queens - People I've been sadVoor Christine and the Queens, die begin dit jaar deze single uitbracht, gaat 'People I've been sad' over het verdriet na het verlies van haar moeder vorig jaar. Onbedoeld is het nu ook een anthem voor Coronatijden: niet enkel omwille van de rouw die met het virus een wereldwijde veroveringstocht heeft gemaakt, maar ook vanwege het sociale isolement die iedereen nu moet aanhouden. It's just that me myself and I/Been missing out for way too long.

The 1975 - Frail State Of Mind
De release van 'Notes on a conditional form', de vierde langspeler van de Britse band The 1975, schept hoge verwachtingen. 'Frail State Of Mind' is één van zeven (!) vooruitgeschoven singles.  "Going outside? Seems unlikely", zingt Matt Healy in het openingscoupletWeken aan een stuk in het kot blijven kan de geestelijke gezondheid schaden, zeker voor alleenstaanden of mensen die op gespannen voet leven met hun huisgenoten. 

Waxahatchee - Can't Do Much


Met haar nieuwe plaat 'Saint Cloud' is indieprinses Katie Crutchfield - Waxahatchee als u haar wil terugvinden in de platenwinkel (als die terug opengaat) - een countryweggetje ingeslagen. 'Can't Do Much' is een liedje over onstilbaar verlangen. Veel geliefden bevinden zich nu zoals Hero en Leander aan de weerszijden van een spreekwoordelijke Hellespont. Hopelijk loopt het voor hen beter af dan in het klassieke verhaal.

Bon Iver - PDLIF


Als tekstschrijver is Justin Vernon doorgaans erg cryptisch. In dat opzicht wijkt PDLIF enigzins af van de rest van zijn songcatalogus. 'Please don't live in fear/We can't see from here right now', klinkt het in de eerste strofe, en 'There will be a better day' een beetje verderop. Dit is dan ook het enige liedje in deze mixtape waarbij de textuele link met de Coronapandemie niet op toeval berust. De opbrengsten uit streaming en verkoop van deze single gaan naar Direct Relief, een humanitaire organisatie die het geld zal gebruiken in de strijd tegen het virus.

The Radio Dept. - You Fear the Wrong Thing Baby


Het Zweeds dreampopduo The Radio Dept verblijdde ons in februari al met het kraakheldere 'The Absence of Birds'. Op dit enkele weken geleden uitgebrachte 'You Fear the Wrong Thing Baby' wordt een reverb rookgordijn opgetrokken, maar dat maakt het niet minder aanstekelijk. Highly contagious, zoals Johan Duncanson zingt. Je zou vermoeden dat er een albumrelease op de planning staan, maar dat werd vooralsnog niet aangekondigd. 

Fiona Apple - Fetch The Bolt Cutters


Pasen lag nog maar net achter ons, en daar was de verrijzenis van Fiona Apple, hallelujah! Het leek wel of de verzamelde muziekpers collectief klaarkwam: kennelijk is het beste album van 2020 al gekend. Het album werd quasi integraal in haar kot opgenomen, en op deze titeltrack mag haar hond zelfs mee doen. Fetch the bolt cutters/I've been here too long.

Caribou - Home


Als het moet kan je ook thuis een feestje houden. Een tip: doe 's ochtends een dansje nog voor je thuiswerkdag begint. De nieuwe van Caribou bevat genoeg materiaal om zelfs de stijfste hark in beweging te krijgen. Met wat geluk krijg je zelfs je jengelende kleuter aan het dansen.

Empress Of - Hold Me Like WaterDe nieuwe van Empress Of leent zich ook uitstekend voor een ochtendlijk kotfeestje. Dit 'Hold Me Like Water' is een zeldzaam rustpunt tussen de keukenvloerbangers. Een liedje over huidhonger.

Laura Marling - Hope We Meet AgainDe release van 'Song For Our Daughter' was gepland in augustus, maar de Engelse chanteuse Laura Marling was zo lief om haar zevende studioalbum al op 10 april uit te brengen. Naar eigen zeggen zag ze geen reden om iets achter te houden dat op zijn minst vermakelijk kan zijn, en op zijn best een gevoel van eenheid kan brengen. Dankjewel, Laura!

Bob Dylan - Murder Most FoulHet kan raar klinken, maar het feit dat Bob Dylan er deze dagen toekomt om voor het eerst in acht jaar nieuw materiaal uit te brengen, is al een troost op zich. Dylan leeft! In het langste nummer (bijna zeventien minuten) uit zijn songcatologus blikt hij - 57 jaar na datum - terug op de moord op John F. Kennedy. I said the soul of a nation been torn away/And it's beginning to go into a slow decay. Het zou net zo goed over vandaag kunnen gaan. 'Stay safe, stay observant and may God be with you', gaf hij de fans nog mee bij de release van het nummer. Amen. 

Geen opmerkingen: