zondag 23 december 2018

Daafs Selectie 2018: De Songs

In Daafs' albumselectie prijken is niet alle artiesten gegeven. Om het onnoemelijke leed te verzachten zijn er 10 eervolle vermeldingen. 10 songs die dit jaar zijn blijven hangen.

https://open.spotify.com/playlist/6E1iGZEUEDCnpucRx6wkdK

10. Thom Yorke - Suspirium


De Italiaanse regisseur Luca Guadagnino deed beroep op Thom Yorke's diensten voor de soundtrack van zijn remake van de horrorklassieker 'Suspiria'. De spookachtige pianoballad 'Suspirium' blijft ook overeind zonder het bijhorende filmfragment.

9. Frank Vander linden - Ik dacht aan een vrouw


Een vrouw ging weg bij een man, maar de liefde van de man bleef nasmeulen. Dat deed pijn, maar de man maakte er iets moois van: een intieme plaat met deze pakkende opener. De vrouw zal er wel niet onbewogen bij gebleven zijn. 

8. Yumi Zouma - France (Grands Boulevards)


Het Nieuw-Zeelandse Yumi Zouma liet, naast  de release van 'EP III' in december, dit juweeltje los eerder in het jaar, een passend dromerige bijdrage aan de compilatie 'Dreams' van het Cascine platenlabel.

7. Hatchie - Sure (Robin Guthrie remix)


De uit Brisbane afkomstige Harriette Pilbeam kende een boerenjaar in 2018: ze zette zichzelf met EP 'Sugar & Spice' vanuit het niets op de kaart bij de Pitchforks en Stereogums van deze wereld. Bovendien wist ze de aandacht te trekken van Robin Guthrie, die haar single 'Sure' prompt in een Cocteau Twins jasje omhulde. Het wordt uitkijken naar een eerste langspeler in 2019.

6. Rostam - In a River


Zijn vertrek bij Vampire Weekend doet nog steeds pijn, maar Rostam Batmanglii's solowerk is een pleister op de wonde. Rostam staat voor het tweede jaar op rij in deze lijst, deze keer met een bucolische evocatie van een een partijtje naaktzwemmen met een beminde jongeman. 

5. Mount Eerie - Tintin in Tibet


We mogen dit jaar opnieuw in het rouwdagboek van Phil Elverum kijken, en net als vorig jaar zijn we tot tranen toe bewogen bij de dood van zijn echtgenote. Phil koppelt op pakkende wijze liefdevolle herinneringen uit betere tijden aan scènes bij het sterfbed. Voor wie zingt hij dit lied, nu zijn geliefde verworden is tot molecules dansend in de lucht?

4. Kurt Vile - Bassackwards Kurt Vile is een keurmerk geworden voor lo-fi gitaarrock van de hoogste kwaliteit. Dat is met 'Bottle In' niets anders. Luister maar naar het uitgesponnen, meanderende 'Bassackwards' om jezelf ervan te vergewissen. Enjoyable to the utmost degree, zou Kurt zeggen.

3. Janelle Monáe - Make Me Feel


Niemand komt qua sexiness, queerness en muzikale versatiliteit zo dicht in de buurt van Prince als Janelle Monáe. In 'Make Me Feel' klinkt ze ei zo na als zijn reïncarnatie. Met 'Dirty Computer' was ze dicht bij de album top 10 van Daafs Selectie, maar omdat haar voorgaande langspelers nog beter waren, en omwille van de geduchte concurrentie, is dat net niet gelukt.

2. Empress Of - When I'm With Him


Ik heb de Mexicaanse Lorely's Rodriguez' debuut, 'Me', grijsgedraaid, met single 'How Do You Do It' als soundtrack bij het Berlijntripje met mijn beste vrienden in 2016. Op de tweede plaat lijken de scherpe kantjes er een beetje afgevijld, maar Empress Of produceert nog steeds popgoud.

1. Julia Holter - I Shall Love 2


De artpop van Julia Holter balanceert op het randje van toegankelijk en hermetisch. Haar laatste album is aan de gene zijde van die rand belandt, wat betekent dat het iets meer moeite en tijd vergt om het werk ten volle naar waarde te schatten. Ik geef mezelf nog wat tijd wat dat betreft, maar de vooruitgeschoven single 'I Shall Love 2' wist instantaan de juiste snaar te raken. Julia is verliefd, en belooft plechtig te zullen liefhebben. 

Geen opmerkingen: