maandag 23 juni 2025

5% voor defensie, 0% voor klimaat?

 Juli 2021. Veertig mensen laten het leven in Wallonië. Huizen storten in, tienduizenden mensen zitten zonder elektriciteit, kritische infrastructuur raakt beschadigd. De Vesdervallei lijkt wel een oorlogsgebied.  Geen wonder dat we spreken over een waterbom. Extreem weer zoals overvloedige regenval, krachtige stormen, aanhoudende hitte en langdurige droogte is veel waarschijnlijker geworden door klimaatverandering. We kunnen er ons maar beter tegen bewapenen, zowel om verdere klimaatontwrichting te voorkomen als om ons te beschermen tegen de gevolgen die we niet meer kunnen vermijden.

Deze week komen de lidstaten van de NAVO samen in Den Haag. Op het programma staat de intentie om de defensiebestedingen van elke lidstaat op te trekken naar maar liefst 5% van het BBP. Een aantal vooraanstaande economen namen in De Standaard de inefficiëntie van zo’n uniforme norm op de korrel, als ook de aanslag die het betekent op de toch al precaire Belgische begroting. In diezelfde krant noemde professor Europese politiek Hendrik Vos die 5% een knieval voor een ongemanierde bullebak. De bullebak in kwestie, Donald Trump, voegde er intussen pesterig aan toe dat de Verenigde Staten volgens hem zelf niet aan de norm moeten voldoen.

De gelatenheid waarmee de Belgische regering, en in het bijzonder de N-VA, meegaat in dit verhaal wekt verbazing. Premier De Wever beschouwt het als zijn persoonlijke missie om de budgettaire verrotting van dit land te stoppen. Hoe een forse verhoging van het defensiebudget in dat verhaal past is een serieus vraagteken. Bovendien kan het quasi alleen worden bereikt door meer middelen terug naar het federale niveau te trekken, toch niet meteen iets dat een Vlaams-Nationalist als muziek in de oren klinkt. Toch beschouwt De Wevers partijgenoot en minister van defensie Theo Francken die vijf procent ‘als het resultaat van een logisch denkproces om de strijdkrachten weer sterk te maken’. Het contrast met de weerzin om meer te investeren in klimaatmaatregelen is groot. Toenmalig Vlaams minister Zuhal Demir (ook N-VA) benadrukte in 2021 dat de Europese klimaatplannen ‘haalbaar en betaalbaar’ moesten zijn, een mantra die ze de jaren erop keer op keer herhaalde als ware het haar catchphrase in een politieke sitcom. 

Intussen noemen Ludo De Brabander (Vrede VZW), Bert Engelaar (ABVV) en Ann Vermorgen (ACV) de nieuwe NAVO-norm een potentiële ‘vernietiging van onze welvaartstaat’. De wereld heeft volgens hen vooral nood aan samenwerking om echte planetaire bedreigingen, waaronder klimaatverandering, af te wenden.  Een opiniestuk vanuit het linkse middenveld zal wellicht weinig indruk maken op onze centrumrechtse regering. Bovendien lijkt het erop dat we de 5% maar moeilijk zullen ontlopen. Misschien moeten we het geweer van schouder veranderen: met een beetje Realpolitik kunnen we er misschien in slagen om ook klimaatuitgaven in de NAVO-norm onder te brengen? Tenslotte kon NAVO-secretaris-generaal al op sluwe wijze bekomen dat 1.5% mag worden besteed aan ‘defensiegerelateerde’ uitgaven waaronder infrastructuurwerken, veiligheid en cybersecurity.

Ook klimaatverandering is defensiegerelateerd. De Nederlandse journalist van de Groene Amsterdammer Casper Thomas wees er in 2021 op dat zelfs de toenmalige Amerikaanse nationale veiligheidsraad klimaat als ‘grootste existentiële dreiging’ bestempelde, onder meer omdat klimaatverandering de kans op conflicten verhoogt. Onder de nieuwe machtshebbers in Washington is men hier ongetwijfeld op teruggekomen, maar dat neemt niet weg dat die dreiging wel degelijk reëel is. Zelfs onze eigen strijdmachten zijn doordrongen van dit idee. Defensie publiceerde in 2023 een klimaatstrategie waarin het stelt dat het leger moet evolueren om in de nieuwe klimaatomstandigheden haar opdrachten en taken, inclusief als ‘laatste schild der natie’, effectief te kunnen invullen. In datzelfde document wordt gesteld dat de NAVO klimaatverandering als een bepalende uitdaging van onze tijd ziet, met een grote impact op de geallieerde veiligheid. Het Belgische leger bood overigens directe steun aan de slachtoffers van de overstromingsramp in 2021.

Er is nog een andere link tussen klimaat en defensie. Meer middelen om de klimaattransitie te versnellen kunnen ons helpen om onze afhankelijkheid van Russisch gas nog verder te verminderen. Uit de verkoop van dat gas en andere fossiele brandstoffen wordt Vladimir Poetins oorlogskas gespijsd. Andere fossiele brandstoffen kopen we dan weer aan bij regimes die mensenrechten niet bepaald genegen zijn, waaronder Saudi-Arabië. Meer investeren in koolstofvrije energie verhoogt dus de strategische onafhankelijkheid van Europa, iets wat uiteindelijk ook onze veiligheid ten goede komt.

Als we 5% van het BBP willen besteden aan defensie, is het misschien ook niet slecht om eens stil te staan bij de impact van klimaatverandering op dat bruto binnenlands product. In 2020 becijferde de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO dat de totale kosten van klimaatverandering zullen oplopen tot ongeveer 9,5 miljard euro per jaar. Klimaatverandering leidt dus tot aanzienlijk welvaartsverlies, het gevolg van stijgende temperaturen, hittestress, droogte, extreme neerslag, overstromingen en de stijging van de zeespiegel. De Europese commissie stelde vorig jaar dat de klimaatimpact het BBP van de Europese Unie met 7% kan doen afnemen tegen het einde van deze eeuw. Europese lidstaten hebben dan minder geld te besteden aan sociale zekerheid, onderwijs, gezondheidszorg, maar dus ook aan defensie. Het mag duidelijk zijn: klimaatverandering is een kwestie van landsverdediging.

zaterdag 18 januari 2025

De betere band die je niet kent (1): The Innocence Mission

In de blogreeks 'De betere band die je niet kent' probeer ik u te overtuigen van een band of artiest die maandelijks minder dan 500.000 luisteraars per maand kan verleiden op Spotify, maar absoluut uw aandacht verdient. Ik geef u 10 songs als degustatie. Uw smaak? Dan is er nog een 'Daaf's Ultimate' playlist of kan u zelf verder op ontdekking gaan. 


We gaan van start met The Innocence Mission, in de jaren '80 in Pennsylvania gevormd als een viertal in de stijl van 10,000 maniacs en The Sundays, maar in tegenstelling tot de genoemde bands nog steeds actief. Gaandeweg evolueerden ze richting een uitgepuurde folksound. Veruit de meeste songs zijn geschreven en gezongen door Karen Peris, die vakkundig wordt bijgestaan door haar echtgenoot Don op gitaar. Zo nu en dan mag oudgediende Matt Bitts bas komen meespelen. Peris heeft het unieke vermogen om met spaarzame lyrics heel trefzeker beelden en gevoelens op te roepen.

1. Mercy (1989)

Debuutalbum 'The Innocence Mission' werd geproduced door Larry Klein, in 1989 nog meneer Joni Mitchell. De productie klinkt misschien wat gedateerd, maar het lyrische en melodische meesterschap van Karen Peris komt al bovendrijven. In het lied vormt een vlieger een metafoor voor het leven en is de hemel veel dichterbij dan je zou denken. One day my kite will escape forever and I will jump to catch the trailing string. Wishes and wants will fall from my pocket, as I wave full of peace. 


2. Now in this hush (1991)

Tweede langspeler 'Umbrella' staat voorlopig niet op Spotify, maar is op YouTube wel te beluisteren. 'Now in this hush' kwam voort uit de confrontatie met een writer's block. Straf dat er uit een tijdelijke inspiratiedroogte zo'n mooie song is ontsproten, een anthem voor slapeloze nachten in het klankleurenpalet van Cocteau Twins. Where is color this hour? Where is music this hour? 



3. Bright as yellow (1995)

U had misschien nog nooit gehoord van The Innocence Mission, maar de astronauten van de Space Shuttle missie STS-124 in 2008 wel. Zij werden op dag 7 van hun missie immers gewekt met dit 'Bright as Yellow', de single van op het derde album 'Glow'. Dichter bij een hit is de band nooit gekomen. De plaat wordt gekenmerkt door een zuiverdere sound, alle productionele ballast van de eerste twee platen werd overboord gegooid. 


4. That Was Annother Country (1995)

Dit lied bevat alle ingrediënten die vele Innocence Mission tracks zo bekoorlijk maken: Karen zingt haar eenvoudige maar rake lyrics op angelieke wijze, manlief Don pakt uit met klaterende gitaararpeggio's.


5. Everything's Different Now (1995)

'Glow' is een ideale instapplaats om het werk van de band te leren kennen. Ook deze catchy song is één en al niet gematerialiseerd hitpotentieel. 



6. Lakes of Canada (1999)

Sufjan Stevens noemt The Innocence Mission ontroerend en diep. Ook eert hij Peris' spaarzaamheid aan woorden en zintuigelijke taal, waarbij alledaagse voorwerpen een enorme betekenis krijgen. 'Lakes of Canada' behoort tot zijn favorieten, een lied dat hij al enkele keren in zijn setlist opnam. Het album 'Birds of Neighborhood' is een stylistisch keerpunt voor de band, richting de serene folk die het grootste deel van hun output na 2000 kenmerkt. 



7. Today (2001)

'Small Planes' bevat 11 songs die de band opnam in de tweede helft van de jaren '90, maar het nooit eerder tot op een album geschopt hadden. Toch zijn het niet bepaald afleggertjes. Dit 'Today' doet een beetje denken aan het gloedvolle werk van The Clientele, nog zo'n schromelijk ondergewaardeerde band. 


8. The Happy Mondays (2010)

Tussen het kinderen krijgen en grootbrengen door blijft het echtpaar Peris het ene album na het andere uitbrengen. Van touren komt dan weer weinig in huis. De band heeft tot op vandaag nog nooit de oversteek van de Atlantische Oceaan gemaakt om in Europa te komen spelen. Het lijkt alsof muziek maken voor hen een huis-, tuin- en keukenactiviteit is. Happy in the daylight. Breathe out, breath the end of school time. Happy on the way home. The west side also feels, and they know, everything that I know. 


9. St. Francis and the Future


Toen Karen Peris op een zeker moment oog in oog stond met 'Fransciscus ontvangt de stigmata', een minitieus kleinnood van Jan Van Eyck dat in het Philadelphia Museum of Art hangt, werd ze getroffen door de ongelooflijke rijkdom aan details die in het werk te zien zijn. Het stadsgezicht in de achtergrond, bijna 600 jaar geleden vastgelegd, deed haar ironisch genoeg aan de toekomst denken. Een toekomst waarin ze er zelf niet meer is, maar haar kinderen op oude foto's details in de achtergrond afspeuren om het leven van hun ouders terug op te roepen. Oh make the future small, like the painting we saw of St. Francis. 


10. Midwinter Swimmers (2024)

De voorlopige laatste langspeler, in november uitgebracht, is alles wat een mens nodig heeft om de winter door te komen: zo verwarmend dat het bespaart op stookkosten. 



Meer van dat is hier te vinden in deze playlist: https://open.spotify.com/playlist/70dMl82nkek63O5Z0vaTEz?si=OPKykKyaQBqBoY_uUhefig